Nvft.nl » Turbulentie op de cryptomarkt: ‘Beleggers zijn hun naïeve optimisme kwijt’

Turbulentie op de cryptomarkt: ‘Beleggers zijn hun naïeve optimisme kwijt’

14 november 2022 15:53 ​​uur

Gewijzigd: 14 november 2022 19:22 uur

Arlette den Broeder, met haar man die ook in crypto investeerde.

Overname afgeketst

Afbeelding © EditieNL See the article : Ethereum-prijs kan onder $ 1k dalen – beste tijd volgens walvissen.

De prijs van bitcoin is vorige week flink gedaald, door problemen bij de cryptobeurs FTX. Inmiddels gaat de koers weer omhoog, maar investeren in cryptocurrencies blijft spannend voor de circa 900.000 mensen die dat doen. Moet ik de volatiele valuta verkopen of niet?

Cryptobeurs FTX haalt megabedrag op en is nu 25 miljard dollar waard

Exact een jaar geleden wapperde de vlag in het cryptohandelsplatform FTX, toen nog maar twee jaar oud. This may interest you : De ether stijgt in één week met bijna 20 procent in waarde. Het bedrijf van de jonge cryptomiljardair Sam Bankman-Fried (29) had net meer dan 420 miljoen dollar aan kapitaal opgehaald en werd gewaardeerd op 25 miljard dollar.

Beleggers stonden in de rij om geld te lenen aan het bedrijf. Via FTX kun je handelen in bekende cryptocurrencies, zoals bitcoin en ethereum. Het platform biedt echter ook afgeleide beleggingsproducten zoals derivaten, opties en crypto-ETF’s (exchange-traded funds) waarmee je via een onderliggende index indirect kunt beleggen in cryptocurrencies.

Read also :
Het enige nuttige gebruik van Bitcoin is om geld te verplaatsen tussen…

Donderslag bij heldere hemel

Een jaar later is de zon helemaal verdwenen. FTX maakte vorige week bekend dat het liquiditeitsproblemen had en sloot toen een deal met concurrent Binance om overgenomen te worden. On the same subject : Opnemen van dollars en euro’s is nu mogelijk op de crypto-exchange WhiteBIT. De overname ging echter niet door na due diligence.

Wat ook een rol heeft gespeeld bij het besluit om de overeenkomst op te zeggen, is het onderzoek dat de Amerikaanse autoriteiten doen naar het beheer van fondsen door FTX. Is er correct met het geld van de klant omgegaan?

Er volgde een digitale bankrun, miljarden aan waarde verdampten en FTX stortte in toen het geen nieuwe investeerders kon vinden.

Fusie cryptobeurzen Binance en FTX gaat niet door

Als gevolg van de onrust zakte de prijs van bitcoin vrijdag met 4 procent naar een waarde van net geen $ 16.900.De munt heeft deze maand al bijna een vijfde van zijn waarde verloren. Het token van FTX FTT was ruim een ​​kwart lager. Het verlies voor die munt is deze maand bijna 90 procent.

De val van FTX is niet goed voor het vertrouwen van crypto-investeerders, zegt crypto-expert Teunis Brosens van ING. ‘Dat komt als een donderslag bij heldere hemel. Wat nu?’

Cryptovastgoedbedrijf wilde marktleider worden, maar is nu failliet

Voor 400 euro gekocht

Hoewel de prijs weer stijgt, blijft men voorzichtig, wacht. “Investeerders hebben hun flessen verbrand, er zijn mensen die schade hebben opgelopen. Het naïeve optimisme is daardoor misschien wat geslonken. Maar dat geldt niet voor iedereen. Je hebt ook mensen die nu net terugkomen.”

Wat nu met crypto te doen? Zelfs de expert kan geen duidelijk advies geven. “Over het algemeen kun je zeggen dat je een langetermijnvisie moet hebben. Dat geldt ook voor normale beleggingen. Maar bij crypto is dat lastiger omdat de valuta’s zo volatiel zijn en het niet duidelijk is of er een langetermijnvisie is.” perspectief om te gaan. . “

Balen

Momenteel is er geen waakhond die toezicht houdt op de manier van handelen op de verschillende crypto-exchanges. De regelgeving komt er wel, als het om Europa gaat. Brosens: “In februari moet er in Europa nog over gestemd worden. Maar daarna duurt het zeker een jaar voordat het van kracht wordt.”

Mensen die nog geld van FTX-tegoed hebben, hebben er nu geen toegang toe. Alle tegoeden zijn bevroren als gevolg van een faillissementsprocedure. Het wordt een langetermijndeal, verwacht Brosens. “Bij een bank heb je een garantiesysteem. De bank betaalt de tegoeden in vijf dagen terug. Dat is hier gewoon niet het geval.”

Arlette den Broeder is iemand die geld heeft in meerdere cryptocurrencies, vertelt ze aan EditieNL. “Ik ben in 2013 begonnen met bitcoin. Toen heb ik er tien gekocht voor 400 euro en later heb ik ze weer verkocht voor 1600 euro. Daarna heb ik met dat geld andere munten gekocht, dus nu speel ik alleen met winst.”

Koen K.