Nvft.nl » De oprichter van cryptobeurs FTX (29) is op de Bahama’s opgepakt voor grootschalige fraude

De oprichter van cryptobeurs FTX (29) is op de Bahama’s opgepakt voor grootschalige fraude

13 december 2022 17:30

Gewijzigd op 13 december 2022 18.01

De 29-jarige oprichter van FTX, een instortende cryptobeurs, is opgepakt op de Bahama’s. Hij wordt waarschijnlijk uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hij strafrechtelijk wordt onderzocht. De SEC beschuldigt Sam Bankman-Fried van oplichting van zijn cliënt.

Investeerders in de rij

Volgens de klacht van de SEC heeft Bankman-Fried meer dan 1,8 miljard dollar ingezameld via “een plan om investeerders op te lichten”. Hij zou het geld gebruiken voor risicovolle investeringen, het kopen van plantages en het doen van grote politieke donaties. Read also : Investeren in cryptovaluta? Bekijk deze tips voor beginners. De SEC spreekt van ‘jarenlange fraude’ door kaartenhuis te bouwen.

Iets meer dan een jaar geleden werd de vlag gehesen op het amper twee jaar oude cryptohandelsplatform FTX.

Het jonge crypto-miljardairbedrijf Bankman-Fried (29) heeft nog eens 420 miljoen dollar aan kapitaal opgehaald en wordt gewaardeerd op 25 miljard dollar.

Beleggers staan ​​in de rij om geld te lenen aan bedrijven. Via FTX kun je populaire cryptocurrencies verhandelen, zoals bitcoin en ethereum.

Het platform biedt echter ook afgeleide beleggingsproducten aan zoals derivaten, opties en crypto-ETF’s (exchange traded funds) die u indirect kunt beleggen in cryptomunten via onderliggende indexen.

To see also :
De cryptomarkt is op zijn zachtst gezegd niet wat het vorig jaar…

‘Geen opzet’

Onrust op de cryptomarkt: ‘Beleggers zijn hun naïeve optimisme kwijt’ On the same subject : Ethereum-prijs kan onder $ 1k dalen – beste tijd volgens walvissen.

Maar vorige maand stortte de cryptobeurs in toen de overname mislukte. Daarna volgde digitaal bankieren. De waarde van miljarden verdampte en FTX stortte in toen het geen nieuwe investeerders vond. Later bleek dat de gevallen CEO het geld van zijn klanten had gebruikt voor een risicovolle investering in een ander van zijn bedrijven, genaamd Alameda. Toen verdwenen er miljarden. Hij zou ook een deel van het geld verduisteren voor persoonlijke uitgaven zoals onroerend goed.

Bankman-Fried zelf heeft altijd volgehouden dat er geen opzet in het spel was. Zijn bedrijf ging failliet als gevolg van financiële onrust, zei hij. Maar nu is hij aangeklaagd en gearresteerd op de Bahama’s, waar hij woont en waar het hoofdkantoor van zijn bedrijf is gevestigd.

Een rechtbank in New York maakte bekend dat aanklagers Bankman-Fried in totaal acht misdrijven hebben aangeklaagd. Naast oneigenlijk gebruik van klantgelden bij FTX voor Alameda, zou het ook gaan om het misleiden van geldschieters en klanten over de financiële gezondheid van haar cryptobedrijven. Ook zal hij het resultaat wassen.

On the same subject :
Een slechtere tijd om een ​​handelsplatform voor crypto-investeerders te starten lijkt niet…

Koen K.